Damwâld, 19 januari 2023 – Maar liefst 3 scholen uit de klysterregio hebben zich opgegeven voor het project Eetbaar Plein van Jong Leren Eten Fryslân.

CBS Bernewird – Boarnwerd, CBS De Bining – Westergeast, IBS It Pompeblêd – De Westreen doen mee en maken een begin met voedseleducatie.

Jonge kinderen staan van nature in verbinding met de natuur vanwege hun nieuwsgierigheid voor alles dat groeit en leeft. Toch komen kinderen steeds minder in contact met natuur en ook weten ze vaak niet waar hun voedsel vandaan komt. Een groot deel van de dag brengen ze immers binnen door, in een klaslokaal. En voor hun eten gaan ze naar de supermarkt. Met het project ‘Eetbaar plein’ wil Jong Leren Eten daar verandering in brengen en leerkrachten helpen om een begin te maken met voedseleducatie.

Wat houdt deelname in?

De scholen volgen 3 bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten krijgen ze eetbare planten (denk aan een moestuinbak met zaadjes, een fruitstruik en eetbare bloemen) en inspiratie voor lessen. Ze krijgen vervolgens ondersteuning van een moestuincoach bij het uitzoeken van een geschikte plek voor de planten en bij het gebruiken van de planten voor de lessen.

Door klein te beginnen, hopen we een zaadje te planten en de leerkrachten te inspireren.