Klik op 'aanmelden' bij de activiteiten waaraan je mee wilt doen.

* Let op, de prijs van de activiteiten is de Vriendenprijs. Scholen die geen Vriend van De Klyster zijn betalen het dubbele tarief. In de bevestiging staat dus het vriendentarief. U kunt vriend worden, dit kost per jaar €12,50 + €0,35 per leerling. Wilt u dat, stuur een mail naar .De Sukerei

Hoe leefden onze oerpakes en oerbeppes? De kinderen ontdekken dit tijdens een rondleiding in en om wâldhúskes. De venter, de jager, de boer en de arbeider komen tot leven. Spelenderwijs leren de kinderen over cultuurhistorie, landschap en natuur van de Noardlike Fryske Wâlden rond het jaar 1920.

Beleven door te "doen als toen": ouderwetse spelletjes spelen, verkleden, cichorei stampen en........tot slot poffetjes eten? Tip: leuke activiteit als de juf/meester jarig is.

voorjaar/zomer
€ 3 per kind*


Natuuravontuur Rinsma Polle

Vlakbij het bos van Driesum is het recreatie- en natuurterrein Rinsma Pôlle. Het is een voormalig baggerspeciedepot. Nu is het een afwisselend natuurgebied met kronkelpaadjes, water, heuvels en veldjes en dat maakt het ideaal om op avontuur te gaan en natuursprongspelletjes te doen.

 

Natuuravonturen beleven onder enthousiaste begeleiding van natuurgids Annemarie. Een excursie waarin de kinderen door leuke opdrachten en spel vele nieuwe dingen zullen ontdekken!

voorjaar/zomer
€ 2 per kind*


recreati-e en natuurterreinwaterrietNatuursprong Kollumerwaard

De Kollumerwaard is een prachtig natuurgebied van Staatsbosbeheer in het Lauwersland met bos en water. Klystergids Bertus gaat met de kinderen natuursprong doen. Natuursprong is heel basic: een ochtend lekker met de klas spelenderwijs de natuur ontdekken.
De gids besteedt veel aandacht aan natuurvondsten van de kinderen en doet stoere spelletjes en bouwt hutten en bruggen met de kinderen. Vies worden mag!

 

NB. Staat er geen geschikte datum voor u tussen? Bel of mail De Klyster, dan zoeken we een oplossing!

 

Tip: na afloop picknicken en daarna nog een uitgezette wandelroute lopen van Staatsbosbeheer. Deze route start bij de parkeerplaats en is zeer de moeite waard.

voorjaar/zomer
€ 2 per kind*


Op Avontoer bij de Boer

"Op Avontoer bij de Boer" is een ontdekkingstocht op de boerderij en in het weiland bij een boer op de hoek. Met speciale aandacht voor (weide)vogels.

 

Na een kort filmpje over weidevogels op school, gaan de leerlingen een ochtend of middag naar de boerderij. De boer vertelt over zijn werk en daarna neemt een gids/vogelkenner de kinderen mee op excursie. De leerlingen gaan zelf ook aan de slag met opdrachten in en rond de boerderij.

 

Tip: Gebruik het drietalig werkboekje (Fries-Nederlands-Engels) "Maitiid yn it Lân"over weidevogels. Dit is te bestellen bij het CEDIN.

voorjaar/zomer
gratis


stoere meiden speuren naar vogelsmet de laarzen in het plasdras weiland kijken naar weidevogelseieren bekijkenboer vertelt de kinderen over zijn werkKening fan de Greide! De SkriesPierewaaien bij Holwerd (pilot)

We starten is in waddenbelevingscentrum De Noordhoren. Daar gaan de kinderen in groepjes opdrachten doen bij o.a.: de eb en vloed-bak, het vissenaquarium, de microscoophoek.

 

Daarna gaan we met de boswachter het Wad op bij de pier van Holwerd. De kwelder is daar prachtig. De kinderen gaan het Wad beleven door o.a. het zoeken van wadschatten en het baggeren door het slib.

voorjaar/zomer
gratisJe kunt je (nog niet) opgeven.Vissen i.d. Geul (+ Wadlopen)

Echte stoere wadexcursie bij Hoek van de Bant, waarbij als hoogtepunt met een sleepnet en garnalennetjes gevist wordt in een geul. De vangst bestaat uit kleine visjes, krabben, garnalen, kwalletjes en ....... wie zal het zeggen, 't is altijd weer spannend wat je op zult halen!

Lekker rondbanjeren in het slik, en ontdekken welke beestjes in de blubber wonen en eten zoeken. De Hoek van de Bant ligt voor de spuisluizen bij Lauwersoog nog aan de Friese kant en is een prachtig gebied om met de kinderen te 'wadlopen'.

 

NB. de data en tijden zijn zo gekozen vanwege het tij.

voorjaar/zomer
€ 3 per kind*


wadvissen sleepnethet net wordt binnengehaaldgids Olga leegt het sleepnetop weg naar de vaargeulde vangstenbakgids Annemarie legt uiteen krab gevangenwarme kleding, korte broek en schoenen strak om je voetenmet zijn allen het sleepnet slependwergpijlstaart inktvisstoere meid met kwalVlinders in de Klas

Niks is zo leuk als in de klas vlinders uit zien komen. De piepkleine rupsjes van het koolwitje doen niks anders dan eten: bloemkool, boerenkool, witte kool, ... tot ze veranderen in een pop waar op een dag een vlinder uit kruipt.

 

Beleef met de kinderen de metamorfose van ei-rups-pop naar prachtig mooie vlinder!

voorjaar/zomer
€ 25 per pakket*


Himmeldei

Ergert u zich ook zo aan zwerfafval? Misschien ligt het bij u op school of in de straat. Veel inwoners uit de regio doen hier wat aan. Ze zijn bezig om met elkaar de omgeving mooi, schoon en veilig te houden. Dat doen ze alleen, of in groepsverband, per dorp of met de school. Vaak doen ze dat als Supporter Van Schoon. Ieder voorjaar en najaar worden er acties georganiseerd waarbij veel zwerfafval uit het milieu wordt gehaald.

 

U doet dit jaar toch ook mee? Meld u aan!

 

Graag nodigen wij u hierbij uit om een himmeldei te organiseren. Hoe ziet zo'n himmeldei er dan uit? U gaat op zoek naar vrijwilligers die deze dag aan de slag gaan, uw leerlingen. U mag het tijdtip zelf bepalen 's morgens of 's middags, een uurtje of juist een paar uur.... De locatie mag u uiteraard ook zelf bepalen.

 

Wij ondersteunen u als basisscholen graag weer bij organisatie van een Himmeldei. Deze ondersteuning bestaat uit het verstrekken van papierprikkers, grijpers, zakken en grijze containers. Na afloop worden de volle containers door de reiniging opgehaald. Als herinnering aan hun deelname is er voor alle deelnemers een leuke attentie.

 

Geplande opruimacties

Ook kunt u zich ook aansluiten bij één van de onderstaande geplande acties:

- 11 maart: 8.30 uur Kollum, Jachthaven de Ryd, Cantecleer 2, Vogelwacht en Watersportvereniging;

- 10 en 11 maart: Opruimacties in het kader van NL Doet (kijk op: www.nldoet.nl)

- 25 maart: Landelijke Opschoondag (op een door u zelf te kiezen locatie)

- 15 september: Keep it clean day (op een door u zelf te kizen locatie)

Indien u bereid bent een Himmeldei te organiseren kunt u zich aanmelden bij De Klyster. U wordt gebeld voor het maken van een afspraak.

 

TIP: leuk in combinatie met het duurzaamheidsproject "5 x Beter Bezig. De school kan zich voor dit project ook opgeven via de website en krijgt gratis 3 gastlessen.

voorjaar/zomer
gratis


5x Beter Bezig

Wat kunnen kinderen doen om te zorgen dat de aarde haar werk goed kan blijven doen?

Tijdens het project 5x beter bezig komen alle aspecten van duurzaamheid aan bod. Vijf simpele spelregels laten zien hoe je goed voor jezelf en je medemensen zorgt, slim omgaat met spullen, energie en water, minder gifstoffen gebruikt en hoe je de natuur de ruimte geeft.

De kinderen gaan samen met een gastdocent actief aan de slag. In drie lessen leren ze wat duurzaamheid betekent, gaan ze op onderzoek uit en bedenken ze acties om voortaan 5x beter bezig te zijn.

voorjaar/zomer
gratisDeze activiteit is voor dit seizoen al volgeboekt. U kunt zich wel alvast aanmelden voor het volgende seizoen. Stuur ons dan een mailtje.