Uurnatuur 2018-2019_56

Klik op 'aanmelden' bij de activiteiten waaraan je mee wilt doen.

* Let op, de prijs van de activiteiten is de Vriendenprijs. Scholen die geen Vriend van De Klyster zijn betalen het dubbele tarief. In de bevestiging staat dus het vriendentarief. U kunt vriend worden, dit kost per jaar €12,50 + €0,35 per leerling. Wilt u dat, stuur een mail naar .Bermtoeristen Butefjild

Vaak is het vlakbij huis onverwacht mooi. Daarom maken we met uw leerlingen een trip door It Bûtenfjild" bij Feanwâlden. Als echte toeristen krijgen de kinderen allemaal een fotocamera mee en verplaatsen we ons in fluisterboot Wilhelmina.

Onderweg stappen we uit om natuurfoto's te maken en te wandelen door dit mooie gebied met prachtige natuur.

 

Maar voor we aan boord gaan krijgen we eerst een korte cursus van natuurfotograaf Bart Stornebrink van KidzKlix.  Bart leert ons de natuur bewonderen door de lens. Op deze manier verkennen we een flink deel van It Bûtenfjild.

 

We vertrekken en eindigen deze "toeristische trip" bij Boerderij De Omleiding bij Feanwâlden. Hier kunnen auto's of fietsen makkelijk parkeren en het is op een paar honderd meter van de opstapplaats van de boot.

Tot slot volgt een bespreking en presentatie van de gemaakte foto's.

 

Programma

  • 9:00-9:30 uur aankomst bBoerderij De Omleiding + presentatie en uitleg aan de kinderen, camera's uitdelen;
  • 9:30-11:30 uur trip door It Bûtenfjild met boot en te voet om te fotograferen;
  • 11:30-12:30 uur fotoselectie maken door de fotograaf / varen, lunchen, spelen voor de kinderen;
  • 12:30-13:00 uur fotobespreking en jurering door de kinderen;
  • 13:00 uur einde workshop, terug naar school.

LF-2018
€ 1 per kind*Deze activiteit is (voor dit jaar) voorbij. Je kunt je er niet meer voor opgeven.
De Sukerei

Hoe leefden onze oerpakes en oerbeppes? De kinderen ontdekken dit tijdens een rondleiding in en om wâldhúskes. De venter, de jager, de boer en de arbeider komen tot leven. Spelenderwijs leren de kinderen over cultuurhistorie, landschap en natuur van de Noardlike Fryske Wâlden rond het jaar 1920.

Beleven door te "doen als toen": ouderwetse spelletjes spelen, verkleden, cichorei stampen en........tot slot poffetjes eten? Tip: leuke activiteit als de juf/meester jarig is.

najaar 2018
€ 3 per kind*Deze activiteit is (voor dit jaar) voorbij. Je kunt je er niet meer voor opgeven.
Kanoet

Activiteit sluit aan bij Culturele Hoofdstad 2018, thema Sense of Place!

Kanoet is een educatieve theatervoorstelling -een soort masterclass-  over de wonderen van de vogelwereld en over vogelgekke vaders.

 

"Mient bereidt een presentatie van zijn vader voor over wadvogels. Hij heeft alle opgezette vogels en spullen van

het wad alvast klaargezet, maar zijn vader komt maar niet opdagen. Mient staat er alleen voor. Hij probeert – met

hulp van de kinderen uit het publiek – het verhaal van zijn vader zo goed mogelijk na te vertellen. Gelukkig heeft

vader hem veel geleerd, maar kon hij hem nog maar een paar dingen vragen..."

 

Na de voorstelling gaan de kinderen de dijk over en onder begeleiding van een gids een uur over de Kwelder strúnen, schelpen en veren zoeken en afval opruimen.

LF-2018
€ 1,00 per kind*Deze activiteit is (voor dit jaar) voorbij. Je kunt je er niet meer voor opgeven.
Pierewaaien

Activiteit sluit aan bij Culturele Hoofdstad 2018, thema Sense of Place!

Pierewaaien gaat over WAD ETEN en DE PLASTIC SOEP. We starten buitendijks op de kwelder ten oosten van de Pier van Holwerd. Met 2 boswachter en 2 wadgidsen gaan we het Wad verkennen, speuren naar sporen, baggeren door het slib en planten proeven. Daarna gaan we naar Waddenbelevingscentrum de Noordhoren en daar in groepjes opdrachten doen bij o.a.: de eb en vloed-bak, het vissenaquarium, de microscoophoek.

Speciaal voor LF-2018 ontvangt de school gratis het 2-talige kinderboek "Fûgels oan ús Kust" en voor ieder kind een vogelzoekkaart. Dit jaar schenken de gidsen extra aandacht aan de plastic soep en gaan hier een kunstwerk van maken.

LF-2018
€ 1 per kind*


lamsoorregen op komstweids uitzicht over de kwelderkinderen in de kwelderparkeren bij Noordhoren (kerkje)
Deze activiteit is (voor dit jaar) voorbij. Je kunt je er niet meer voor opgeven.
Veenkloosterbos

Het Veenkloosterbos is al een heel oud bos met prachtige hoge dikke bomen. Het ruikt er heerlijk als het herfst is.

Dichterbij de grond vind je paddenstoelen en bodemdiertjes. Tijdens de wandeling door dit bos gaan de leerlingen hier naar op zoek met spiegeltjes, loepjes en zoekkaarten.

Maar er is nog veel meer te horen en te zien (hertenkamp, holle bomen) en dat ontdekken de kinderen samen met de gids.

 

Een heerlijke excursie in een prachtig bos.

 

PS. Hebt u specifieke wensen over datum of inhoud? Neem dan contact met ons op.

najaar 2018
€ 1,00 per kind*


de vliegenzwamgrote zwamherfstlaantjestillevengids Olga ontvangt de groep's ochtends is het licht heel mooide kikkers hippen door het vochtige bosbomen knuffelenelfenbankjes bekijkenpaddenstoelen op rottend houtmet loep zie je het veel beterhertende herten voerenbruggetje met zwaandeftig landhuiser zijn ook grote dikke bomen in het bosverstopt in de holle boomverzamelde natuurschattenLeerlingen 't Oegh en gids Olga bij omgevallen boomGids Olga legt uitVoetje tikWat groeit hier allemaal...Olga met kinderen in het bos
Deze activiteit is (voor dit jaar) voorbij. Je kunt je er niet meer voor opgeven.
Braakballen pluizen + Gastles 'Titus en Titia Kerkuil'

Klystergids Betty Kooistra komt op school en geeft een boeiende les over Titus en Titia Kerkuil. Betty weet alles van de kerkuil en kan daar prachtig en beeldend over vertellen. De kinderen hangen aan haar lippen. Ze neemt ook allerlei voorwerpen mee, waaronder een grote uilenkast, een ûleboerd, opgezette kerkuilen en nog veel meer.
Tot slot gaat Betty met de klas braakballen pluizen. Deze gastles is een van de jaarlijks terugkomende klysteractiviteiten. Een "gouweouwe" waar alle kinderen van genieten.

 

NB. Staat er geen geschikte datum voor u tussen? Bel of mail De Klyster, dan zoeken we een oplossing!

najaar/winter
€ 1,00 per kind*


pluizen en poetsenwat stond er op het menu van de uil?een schedeltjebraakballen pluizen is net een cadeautje uitpakkengids Betty vertelt over Titus en Titia kerkuilGids Betty met de kerkuil-uitzet.wat voor botje hebben we hier?op de kiek met de kerkuilhelpen met pluizeneen super les. Betty neem van alles mee naar school.
Deze activiteit is (voor dit jaar) voorbij. Je kunt je er niet meer voor opgeven.
Voorlezen Dag van de Duurzaamheid

Tijdens de Kinderboekenweek vindt ook de landelijke Dag van de Duurzaamheid plaats op vrijdag 10 oktober 2018.

Op het basisonderwijs wordt op 10-10-2018 een verhaal voorgelezen in het Fries of het Nederlands met als thema: ‘vriendschap en bijen’. Zoals de bijen en hommels voor elkaar zorgen en hun leven in het teken staat van het versterken van het volk. Zo ook zou de mens zich in moeten zetten voor het verbeteren van de wereld, het zorgen voor elkaar en voor de natuur.

 

Wethouders en burgemeesters treden bij een aantal scholen op als gastvoorlezer. Maar u kunt zelf ook een voorleesgast regelen, of zelf het verhaal voorlezen. Doet u mee? Na het voorlezen staan in deze lesbrief nog suggesties voor een klassengesprek en verwerkingsopdrachten.

najaar 2018
gratis


it âlde wâldhúske dêr't net ien wennet?Schrijver Douwe Kootstra leest voortroch de hage loereit âlde kezynIllustratie bij het verhaal 'Plastic Kibbeling' van Douwe KootstraWethouder Van der Ploeg leest voor bij De Griffel in LjussensMister FinneyBurgemeester Waanders leest voor op De FjouwerhoekeKnikkertegelpraatkaartvoorleeskrant 2015
Deze activiteit is (voor dit jaar) voorbij. Je kunt je er niet meer voor opgeven.