Klik op 'aanmelden' bij de activiteiten waaraan je mee wilt doen.

* Let op, de prijs van de activiteiten is de Vriendenprijs. Scholen die geen Vriend van De Klyster zijn betalen het dubbele tarief. In de bevestiging staat dus het vriendentarief. U kunt vriend worden, dit kost per jaar €12,50 + €0,35 per leerling. Wilt u dat, stuur een mail naar .De Sukerei

Hoe leefden onze oerpakes en oerbeppes? De kinderen ontdekken dit tijdens een rondleiding in en om wâldhúskes. De venter, de jager, de boer en de arbeider komen tot leven. Spelenderwijs leren de kinderen over cultuurhistorie, landschap en natuur van de Noardlike Fryske Wâlden rond het jaar 1920.

Beleven door te "doen als toen": ouderwetse spelletjes spelen, verkleden, cichorei stampen en........tot slot poffetjes eten? Tip: leuke activiteit als de juf/meester jarig is.

hele jaar
€ 3 per kind*


touwtrekkenouderwetse spelletjes: hinkelblokde bedstee met 'wieg' aan voeteneindwâldhúskeop het kleinste kamertjecichoreiwortels stampenin het huisje van de visserde koffer van de marskramerverkleden en dan doen als toenzelf doen en ervarenkinderen moesten vroeger helpen3 huisjes bekijkeneen super excursie
Deze activiteit is (voor dit jaar) voorbij. Je kunt je er niet meer voor opgeven.
5x beter bezig

Tijdens het project 5x beter bezig komen alle aspecten van duurzaamheid aan bod. Vijf simpele spelregels laten zien hoe je goed voor jezelf en je medemensen zorgt, slim omgaat met spullen, energie en water, minder gifstoffen gebruikt en hoe je de natuur de ruimte geeft.

 

Samen met een gastdocent gaan de kinderen actief aan de slag. In drie lessen leren ze wat duurzaamheid betekent, gaan ze op onderzoek uit en bedenken ze acties om voortaan 5x beter bezig te zijn.

schooljaar 2016-2017
gratisDeze activiteit is (voor dit jaar) voorbij. Je kunt je er niet meer voor opgeven.
Onderstaande activiteiten zijn afgelopen. Je kunt je er (voor dit jaar) niet meer voor opgeven.


Natuursprong Kollumerwaard

De Kollumerwaard is een prachtig natuurgebied van Staatsbosbeheer in het Lauwersland met bos en water. Klystergids Bertus gaat met de kinderen natuursprong doen. Natuursprong is heel basic: een ochtend lekker met de klas spelenderwijs de natuur ontdekken.
De gids besteedt veel aandacht aan natuurvondsten van de kinderen en doet stoere spelletjes en bouwt hutten en bruggen met de kinderen. Vies worden mag!

 

NB. Staat er geen geschikte datum voor u tussen? Bel of mail De Klyster, dan zoeken we een oplossing!

 

Tip: na afloop picknicken en daarna nog een uitgezette wandelroute lopen van Staatsbosbeheer. Deze route start bij de parkeerplaats en is zeer de moeite waard.

najaar
€ 2,00 per kind*


Pauzeren in zelfgemaakte hutKlimmenInfozuil LauwersmeerGids Bertus legt spel uit in KollumerwaardCamouflageStippenspelTouwtrekkenTotemtak makenSlotwoordje van gids LammieJulianaschool in KollumerwaardNa natuursprong lekker wandelen.Goed gecamoufleerdJongens tonen natuurschatzoveel slakken, ik kijk er scheel van


Veenkloosterbos

Het Veenkloosterbos is al een heel oud bos met prachtige hoge dikke bomen. Het ruikt er heerlijk als het herfst is.

Dichterbij de grond vind je paddenstoelen en bodemdiertjes. Tijdens de wandeling door dit bos gaan de leerlingen hier naar op zoek met spiegeltjes, loepjes en zoekkaarten.

Maar er is nog veel meer te horen en te zien (hertenkamp, holle bomen) en dat ontdekken de kinderen samen met de gids.

 

Een heerlijke excursie in een prachtig bos.

 

PS. Hebt u specifieke wensen over datum of inhoud? Neem dan contact met ons op.

najaar
€ 2,00 per kind*


de vliegenzwamgrote zwamherfstlaantjestillevengids Olga ontvangt de groep's ochtends is het licht heel mooide kikkers hippen door het vochtige bosbomen knuffelenelfenbankjes bekijkenpaddenstoelen op rottend houtmet loep zie je het veel beterhertende herten voerenbruggetje met zwaandeftig landhuiser zijn ook grote dikke bomen in het bosverstopt in de holle boomverzamelde natuurschattenLeerlingen 't Oegh en gids Olga bij omgevallen boomGids Olga legt uitVoetje tikWat groeit hier allemaal...Olga met kinderen in het bos


Braakballen pluizen + Gastles 'Titus en Titia Kerkuil'

Klystergids Betty Kooistra komt op school en geeft een boeiende les over Titus en Titia Kerkuil. Betty weet alles van de kerkuil en kan daar prachtig en beeldend over vertellen. De kinderen hangen aan haar lippen. Ze neemt ook allerlei voorwerpen mee, waaronder een grote uilenkast, een ûleboerd, opgezette kerkuilen en nog veel meer.
Tot slot gaat Betty met de klas braakballen pluizen. Deze gastles is een van de jaarlijks terugkomende klysteractiviteiten. Een "gouweouwe" waar alle kinderen van genieten.

 

NB. Staat er geen geschikte datum voor u tussen? Bel of mail De Klyster, dan zoeken we een oplossing!

najaar/winter
€ 40*


pluizen en poetsenwat stond er op het menu van de uil?een schedeltjebraakballen pluizen is net een cadeautje uitpakkengids Betty vertelt over Titus en Titia kerkuilGids Betty met de kerkuil-uitzet.wat voor botje hebben we hier?op de kiek met de kerkuilhelpen met pluizeneen super les. Betty neem van alles mee naar school.


Griezels in de klas?! Hoe een meelworm een torretje wordt

In de natuur zijn tal van dingen te vinden die kinderen eerst een beetje eng vinden. Zo ook meelwormen........Griezel-de-piezel? Of toch bere interessant?

 

Beschuit, havermout, bloem, brinta en ……. meelwormen zijn er gek op, de naam zegt het immers al. De kinderen zullen zich erover verbazen hoeveel de meelwormen eten. Na een poosje knapt de meelworm letterlijk uit zijn vel. En net als een rups, verandert de meelworm op een dag in een pop, waar uiteindelijk een zwarte meeltor uit tevoorschijn komt.

 

In de klas staat een grote bak en ieder kind heeft ook een eigen potje met een paar meelwormen om te verzorgen. Aanschouw de ontwikkeling van meelworm tot meeltor.

 

De kinderen zijn er elke dag wel even mee bezig en het leuke van dit project is, dat de nieuwsgierigheid het wint van de angst voor de beestjes. De meeste kinderen zullen ze niet meer eng vinden en durven ze zelf op de hand te houden.

 

PS. de meelwormen stinken niet en hebben weinig verzorging nodig. Doe eens wat anders en doe mee met dit meelwormenproject!

najaar/winter
gratis


Meelwormen aan het etenTor kruipt uit popPoppen


Himmeldei

Graag nodigen we de scholen en hun leerlingen uit een Himmeldei te organiseren. Een uurtje de handen uit de mouwen steken is leerzaam, leuk en helpt om onze eigen omgeving schoon te maken en te houden. Daarom ondersteunen de klystergemeenten u als basisscholen graag  bij de organisatie van een Himmeldei. Deze ondersteuning bestaat uit het verstrekken van papierprikkers, veiligheidshesjes en grijze containers. Na afloop worden de containers door de reiniging geleegd. Als herinnering aan de deelname ontvangen de leerlingen een leuke attentie.

Indien u bereid bent een himmeldei te organiseren kunt u zich aanmelden bij De Klyster. U wordt gebeld voor het maken van een afspraak.

 

TIP: leuk in combinatie met het duurzaamheidsproject "5 x Beter Bezig. De school kan zich voor dit project ook opgeven via de website en krijgt gratis 3 gastlessen.

hele jaar
gratis


leskist Ik ben Afvalleskist De Afvaltas: afval doe er wat mee!