Uurnatuur 2019-2020_34

Klik op 'aanmelden' bij de activiteiten waaraan je mee wilt doen.

* Let op, de prijs van de activiteiten is de Vriendenprijs. Scholen die geen Vriend van De Klyster zijn betalen het dubbele tarief. In de bevestiging staat dus het vriendentarief. U kunt vriend worden, dit kost per jaar €12,50 + €0,35 per leerling. Wilt u dat, stuur een mail naar .Egelpad

Ga mee op ontdekking in de Spitkeet! De Spitkeet is een openlucht museum in Harkema. Eddy de Egel laat je ontdekken hoe de mensen hier vroeger leefden. Je loopt een route met 10 opdrachten. Onderweg leer je van alles over de natuur, de huisjes van vroeger en er is ruimte voor een spelletje. Leuk en leerzaam!

In een groepje van 5 kinderen ga je op pad. Ieder groepje krijgt een rugzak met onderzoeksmaterialen. Per groepje loopt een begeleider van school mee. Tijd over? Dan kun je nog even klimmen en klauteren in de speeltuin.

Najaar/Winter
€ 1 per kind*Deze activiteit is (voor dit jaar) voorbij. Je kunt je er niet meer voor opgeven.
Heksjespad

Het heksjespad is een speelse tocht door de natuur. Onze heks is een lieve heks en ze heeft een ongeluk gehad met haar bezem en is onderweg gestrand. Nu gaan de kinderen haar helpen om drankjes te maken voor de zieke dieren. De kleintjes gaan kruiden ruiken, op zoek naar paddenstoelen, heksensoep maken, pompoenen uithollen en een spinnenweb weven. Tot slot gaan de kinderen takken zoeken en zelf een bezem maken. Uw leerlingen hebben een heerlijke actieve ochtend.

Najaar/Winter
€ 1,00 per kind*Deze activiteit is (voor dit jaar) voorbij. Je kunt je er niet meer voor opgeven.
Op Maat

Staat er niks van uw gading tussen, of hebt u een speciale wens voor een excursie of buitenactiviteit? Geef u dan op voor een excursie op maat. De Klyster gaat samen met u bekijken wat we voor uw groep kunnen regelen. De activiteit moet wel in de klysterregio uitgevoerd kunnen worden. Denk aan natuurgebieden in de Gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel zoals het Wad, Lauwersmeer, Noardlike Fryske Wâlden, Veenkloosterbos, It Houtwiel, etc., of een groen stukje natuur rond school.

Najaar/Winter
€ 1,00 per kind*Deze activiteit is (voor dit jaar) voorbij. Je kunt je er niet meer voor opgeven.
Tolhuispark - herfstexcursie

Natuur vind je ook in de stad! Een enthousiaste gids neemt de kinderen mee op een spannende herfstexcursie door het Tolhuispark in Dokkum. In dit park valt van alles te zien en te ontdekken. Op speelse wijze gaan de kinderen op zoek naar paddenstoelen, bomen, plantjes, diertjes en andere herfstschatten.

Tot slot mogen de leerlingen nog even lekker klimmen over de boomstammen. Kortom, een hele leuke excursie, helemaal afgestemd op de jongste kinderen.

Najaar/Winter
€ 1,00 per kind*


paddenstoelen bekijkenmet blinddoek bomen voelenKinderen op houtstapelmet een loep zie je het nog beter.de ene helft heeft blinddoek, de andere helft begeleidtverstoppertjetot slot: spelen op houtstapel
Deze activiteit is (voor dit jaar) voorbij. Je kunt je er niet meer voor opgeven.
Veenkloosterbos

Het Veenkloosterbos is al een heel oud bos met prachtige hoge dikke bomen. Het ruikt er heerlijk als het herfst is. Dichtbij de grond vind je paddenstoelen, mossen en bodemdiertjes. Tijdens de wandeling door dit bos gaan de leerlingen hier naar op zoek met spiegeltjes, loepjes en zoekkaarten. Maar er is nog veel meer te horen en te zien, o.a. het hertenkamp, kikkers en de klimheuvel. Dat ontdekken de kinderen samen met de gids. Een heerlijke excursie in een prachtig bos.

Najaar/Winter
€ 1,00 per kind*


de vliegenzwamgrote zwamherfstlaantjestillevengids Olga ontvangt de groep's ochtends is het licht heel mooide kikkers hippen door het vochtige bosbomen knuffelenelfenbankjes bekijkenpaddenstoelen op rottend houtmet loep zie je het veel beterhertende herten voerenbruggetje met zwaandeftig landhuiser zijn ook grote dikke bomen in het bosverstopt in de holle boomverzamelde natuurschattenLeerlingen 't Oegh en gids Olga bij omgevallen boomGids Olga legt uitVoetje tikWat groeit hier allemaal...Olga met kinderen in het bos
Deze activiteit is (voor dit jaar) voorbij. Je kunt je er niet meer voor opgeven.
Braakballen pluizen + Gastles

Het is weer tijd om te pluizen! Doe je mee met de klas?

Een ervaren gids komt op school en geeft een boeiende les over uilen. De gids weet alles over uilen en kan daar prachtig over vertellen. Ze heeft een grote uilenkast, een ûleboerd, opgezette kerkuilen en nog veel meer bij zich. Tot slot gaat de klas braakballen pluizen. Deze gastles is een van de jaarlijks terugkomende activiteiten, omdat alle kinderen hier zo van genieten.

Najaar/Winter
€ 1,00 per kind*


pluizen en poetsenwat stond er op het menu van de uil?een schedeltjebraakballen pluizen is net een cadeautje uitpakkengids Betty vertelt over Titus en Titia kerkuilGids Betty met de kerkuil-uitzet.wat voor botje hebben we hier?op de kiek met de kerkuilhelpen met pluizeneen super les. Betty neem van alles mee naar school.
Deze activiteit is (voor dit jaar) voorbij. Je kunt je er niet meer voor opgeven.
Spinnen in de Klas

De herfst is één van de vier mooiste seizoenen. Heerlijke herfstgeuren, mooi gekleurde blaadjes en waterplassen om lekker doorheen te stampen. Waaraan kun je nog meer merken dat het herfst is? De overdaad aan spinnen in huis en schuur. Het diertje vindt het buiten te koud worden en zoekt graag de warmte van onze huizen op.

Ontvang van ons dit natuur-in-de-klas pakket en ga zelf opzoek naar 'jullie' spin voor in de spinnenbak.

De volgende materialen worden op school gebracht:

- lesbrief 'Helden van de herfst - met in de hoofdrol de spin'.

- verschillende werkbladen

- onderzoeksmateriaal waaronder een spinnenbak, zoekkaarten en loeppotjes.

Najaar/Winter
€ 1,00 per kind*Deze activiteit is (voor dit jaar) voorbij. Je kunt je er niet meer voor opgeven.
52 Buitenavonturen in Fryslân

In Fryslân zijn gelukkig nog heel veel plekken waar je buiten kunt spelen en de wereld om je heen kunt ontdekken. Om dit te stimuleren krijgen alle leerlingen uit groep 3 dit schooljaar gratis een boekje met 52 dingen die elk kind moet doen voor zijn of haar 12e jaar. Het zijn allemaal natuurbeleefactiviteiten die de kinderen af kunnen vinken.

Ieder kind krijgt in september een boekje cadeau. De officiele aftrap van 52 buitenavonturen is 23 september 2019. 

Najaar/Winter
gratisDeze activiteit is (voor dit jaar) voorbij. Je kunt je er niet meer voor opgeven.
Foodwalk Buitenpost-Kollum

55.000 bollen planten langs de route Buitenpost Kollum met inwoners en leerlingen van de gemeente Achtkarspelen en voormalige gemeente Kollumerland. Voor de wilde bij en andere insecten, zodat ze in het vroege voorjaar genoeg te eten hebben. Voor de scholen is er eerst een gastles in de klas.

Najaar/Winter
gratisJe kunt je (nog niet) opgeven.Jong Leren Eten - pilot deel 2

Voor de zomervakantie zaaiden leerlingen onder leiding van mister en miss Pumpkin pompoenen. In deel 2 van de pilot is het nu tijd om te oogsten en te koken. Op wereldvoedseldag wordt een gezonde lunch gemaakt met de zelf gekweekte groenten.

De restjes worden gecomposteerd en er wordt aandacht besteed aan het bodemleven. Bijzonder onderdeel is het bestuderen van bodemdiertjes met virtual reality, zelf compost maken m.b.v. een wormenhotel, gezond bodemleven, kringloop. Ook mister en miss Pumpkin komen weer gastles geven op school over gezonde voeding.

Najaar/Winter
€ 1,00 per kind*Deze activiteit is (voor dit jaar) voorbij. Je kunt je er niet meer voor opgeven.