excursie


Fisken Op Raais - 50 jaar je neus stoten

Periode:Najaar/Winter

Tijd:Het veldbezoek duurt van 9.30 tot 12.00 uur. Vooraf ontvangt u aanvullende lessuggesties ter voorbereiding en verwerking in de klas.

Startplaats:Parkeerplaats Wadlopen, Bantswei, 9976 VT Anjum (= Friese kant van de zeedijk in Nationaal Park Lauwersmeer).

Doelgroep:Basisonderwijs Noordoost Friesland - groep 5 t/m 6

Inhoud:

Uitnodiging educatief project “Fisken op raais” in Nationaal Park Lauwersmeer.

 

Dit jaar is het precies vijftig jaar geleden dat de Lauwerszee Lauwersmeer werd. Uit angst voor overstromingen werd op 23 mei 1969 het laatste gat in de nieuwe afsluitdijk gedicht. In vijftig jaar tijd is er veel veranderd in het gebied. De planten en dieren, die in zee leefden, verdwenen en werden vervangen door soorten van het zoete water. Vooral heel veel vogels komen in dit waterrijke gebied voor. Maar de veranderingen pakten niet voor iedereen positief uit. De zeehonden verdwenen en vissen konden niet meer vrij het gebied in en uit zwemmen, omdat ze met hun kop tegen de dijk botsten.

 

In het kader van het vijftigjarig bestaan van het Lauwersmeer hebben Waddenvereniging en IVN een prachtig project ontwikkeld, waarbij leerlingen van groep 5/6 op zoek gaan naar sporen uit het zoute verleden van het Lauwersmeer en van alles leren over de trek van vissen.

Nieuwsgierig geworden? Schrijf je klas dan in voor dit project!


Vervoer:

De school regelt zelf vervoer.


Parkeren:

Parkeerplaats Wadlopen, Bantswei, 9976 VT Anjum (= Friese kant van de zeedijk in Nationaal Park Lauwersmeer).


Begeleiding:

Gids Xantha Doevendans van Nationaal Park Lauwersmeer begeleidt de excursie. Leerkracht en ouders nemen een groepje onder hun hoede.


Kleding:

Buitenkleren en -schoenen die warm zijn en vies mogen worden.

Regenkleding


Voorbereiding:

Vooraf ontvangt u aanvullende lessuggesties ter voorbereiding en verwerking in de klas.


Overig:

  • Dit project is ontwikkeld door IVN en Waddenvereniging en wordt dit najaar gratis aangeboden door de Waddenvereniging aan de scholen in de klysterregio.
  • Graag extra set kleren mee en paar handdoeken.


Aanmelden:

 


Heb je goede of slechte ervaringen met deze activiteit of heb je een leuke tip? Schrijf ook een recensie »