excursie


Zwerftocht door It Houtwiel

Periode:voorjaar/zomer

Tijd:ochtend

Plaats:Schwarzenberglaan 7, 9108 AL Broeksterwâld

Startplaats:Werkschuur Staatsbosbeheer bij het Goddeloos Tolhuis, Schwarzenberglaan 7, 9108 AL Broeksterwâld.

Doelgroep:Basisonderwijs Noordoost Fryslan

Kosten:1 euro per kind

Inhoud:

Onder leiding van natuurgids Bertus of natuurgids Jan, banjeren door It Houwiel, een stuk oernatuur waarover veel streekverhalen opgetekend zijn. De leerlingen gaan ook op zoek naar de grote grazers: een kudde gehoornde Schotse Hooglanders en wilde paarden 'De Exmoors'.

Struinen door het moeras, een zwerftocht met altijd kans op een bijzondere ontmoeting. In het gebied leven veel moerasvogels, de vos, de otter, de ree en misschien een spook?
Kortom een spannende uitdagende zwerftocht, waarin de gidsen ook beleefmomenten hebben ingebouwd (zoals met zijn allen aan een lang touw door het moeras).

 

Gids Bertus legt vooral accenten op het beleven (ruiken, voelen, proeven) en gaat op zoek naar planten en diertjes mbv een afstreepkaart. Gids Jan loopt minder ver met de leerlingen en legt o.a. accent op vogels kijken en planten verzamelen/determineren. Aan het eind doet hij een kwis. Zo geeft iedere gids zijn eigen draai aan de excursie.

 

U kunt in de klas eventueel aandacht besteden aan de oude streekverhalen die opgetekend zijn over dit gebied. In de lesbrief staan daarvoor leuke suggesties.

 

NB. Staat er geen geschikte datum voor u tussen? Bel of mail De Klyster dan zoeken we een oplossing!


Vervoer:

De school regelt zelf vervoer naar It Houtwiel.

  • Het startpunt is het Goddeloos Tolhuis bij It Houtwiel. Dit ligt ongeveer 1 kilometer buiten het dorp Broeksterwâld en is goed bereikbaar met fiets en auto. Het adres is Schwarzenberglaan 7, 9108 AL Broeksterwâld.
  • Tip:Op de fiets is het ook een mooie tocht.


Parkeren:

Fietsten en auto's kunnen geparkeerd worden bij het Goddeloos Tolhuis. Hier is de schuur van Staatsbosbeheer en daar kunnen de fietsen worden neergezet.


Begeleiding:

Deze excursie wordt gegeven door gids Bertus Volbeda 0612431634 of gids Jan Rietberg 0519-221444. Het is handig wanneer er naast de leerkracht een paar ouders meegaan om de groep tijdens de excursie bij elkaar te houden.


Kleding:

Laarzen verplicht, want het is hier en daar erg drassig. Verder kleren waarin je lekker kan bewegen en die vies mogen worden.


Meenemen:

Wie heeft mag een verrekijker meenemen.

  • Eten/drinken:de kinderen mogen fruit en drinken meenemen. U kunt evt. voor de volwassenen een thermoskan koffie meenemen. Graag een plastic tasje meenemen voor het afval.
  • Fototoestel


Voorbereiding:

Lesbrief: Het spannende verhaal met wandeling vormen de basis van een lesbrief met achtergrondinformatie, lessuggesties en werkbladen ter voorbereiding en verwerking in de klas.

  • In de lesbrief staat een luisterspel. Dit is een heel spannend streekverhaal en is leuk om van te voren met de kinderen te beluisteren.
  • Maar het hoeft niet perse. Het kan ook na deze excursie als verwerking.


Evaluatie:

Na afloop van de excursie ontvangt u een evaluatieformulier in uw mailbox. Wilt u zo vriendelijk zijn dit in te vullen? Het kost 2 minuten van uw tijd.


Overig:

Leskist 'Water in de Peiling' is een hele leuke leskist die goed past bij dit project. Klik  voor meer informatie en het digitaal reserveren van deze leskist.

  • Bij slecht weer beslist de gids of de excursie al of niet doorgaat. De gids belt met de school.
  • De Klyster ontvangt graag een mooi kiekje per mail!
  • Graag ruim op tijd aanwezig zijn. De gids wil graag op de aanvangstijd starten.


Een hele plezierige excursie toegewenst!
Marjolein Staal,
NME-coördinator De Klyster


Lesbrief:

Aanmelden:Je kunt je niet meer aanmelden voor deze activiteit.

 


Wat een heerlijke tocht/wandeling, met veel natuur en dieren te zien en te onderzoeken. De kinderen konden zelf op onderzoek uit en heerlijk door de plassen waden. We hebben een leuke leerzame ochtend gehad. Met dank aan onze gids Bertus, die heerlijke rust uitstraalt!!


Marjolein Werkhoven (Sint Bonifatiusschool Dokkum)

Heb je goede of slechte ervaringen met deze activiteit of heb je een leuke tip? Schrijf ook een recensie »