natuurindeklas


Slakje en het Biobakje


 ieder kind krijgt een biobakje
Periode:najaar

Tijd:kan de leerkracht zelf bepalen

Plaats:op school

Doelgroep:Basisonderwijs Noordoost Fryslân

Inhoud:

Een echt herfstproject! In het najaar laten de bomen hun bladeren vallen. Wie ruimt dit afval op? Dat doet de natuur zelf!

 

Slakje en het Biobakje is een schoolbreed miniproject en gaat over de circulaire economie. Dat is een moeilijk woord, maar de natuur kan het ons heel goed uitleggen. Op school komt een onderzoekshoek met een slakkenbak.

 

Het project Slakje en het Biobakje is een bewustwordingsproject en leert de kinderen dat ons eigen “groene afval” geen afval is, maar “grondstof”. De slak laat ons dat zien en is exemplarisch voor alle  beestjes in de natuur die leven van restjes (afval).

 

Kortom het project Slakje en het Biobakje wil het scheiden van GFT-afval stimuleren door kinderen te leren over de voedselkringloop en afvalstromen.


Begeleiding:

De kinderen gaan de slakkenbak goed bekijken en zelf opdrachtjes maken in de ontdekhoek. De leerkrachten kunnen uit de projectmap kiezen uit verschillende lesideeen.


Voorbereiding:

Geen. Alle basisscholen krijgen een slakkenbak met huisjesslakken + een materialenset. Hiermee kan op een centrale plek op school een speciale Slakje en het Biobakje-ontdekhoek ingericht worden.

 

De materialenset bij het mini basisschoolproject Slakje en het Biobakje bestaat uit:

  • stand met infomateriaal
  • lesmap met informatie, lessugesties, werkbladen
  • doosje met (onderzoeks)materiaal
  • wedstrijdformulier
  • spelletjes


Evaluatie:

Wilt u na afloop het evaluatieformulier invullen?


Overig:

Door Slakje en het Biobakje leren de kinderen hoe mooi het in de natuur geregeld is, en hoe simpel ze zelf ook aan de slag kunnen.

 

Alle oudste kinderen krijgen tot slot een biobakje mee naar huis, waardoor ze hun ouders en gezinsleden kunnen stimuleren tot het scheiden van afval.


Aanmelden:Je kunt je niet meer aanmelden voor deze activiteit.

 


Heb je goede of slechte ervaringen met deze activiteit of heb je een leuke tip? Schrijf ook een recensie »